WAT IS EEN TAPA CERTIFICERING?

Voorkom transportcriminaliteit, ladingdiefstal en verlies van goederen 

Ladingdiefstal en verlies van hoogwaardige goederen komt steeds vaker voor. Hierdoor worden de eisen voor transport strenger. Steeds meer verladers vragen om een TAPA certificering. Maar wat is een TAPA certificering precies? Wat zijn de de eisen voor een TAPA certificaat? En wat zijn de voordelen van een TAPA TSR certificering? Op deze pagina geven wij antwoord op deze vragen.

TAPA helpt ladingdiefstal voorkomen

TAPA staat voor Transported Asset Protection Association, een non-profit organisatie die ladingdiefstal helpt voorkomen door de beveiliging van het transport te verbeteren. Dit doet zij door samen met leden uit de transport- en logistieke sector beveiligingseisen voor de supply chain vast te leggen, trainingen te geven en transporteurs volgens TAPA norm te certificeren.

Met een TAPA certificering laat je zien dat je er alles aan hebt gedaan om je lading tijdens het transport te beveiligen. Een TAPA certificering zorgt voor aantoonbare kwaliteit.

Wil je je ook TAPA laten certificeren? Vul het contactformulier in en onze specialisten voertuigbeveiliging helpen je verder.

Veel gestelde vragen over een TAPA certificering

Het doel van een TAPA certificering is het verlies van goederen in de transportketen te beperken. Ladingdiefstal en verlies van hoogwaardige en farmaceutische goederen komt steeds vaker voor. Hierdoor worden de eisen voor het transport van dit soort goederen ook steeds strenger. Steeds meer verladers vragen dan ook om een TAPA certificaat.

Met een TAPA certificaat laat je als transporteur zien dat de beveiliging van je wagenpark op orde is en je lading door de supply chain preventief tegen ladingdiefstal is beschermd. Hiermee kun je je van andere transportbedrijven onderscheiden. Een TAPA certificering zorgt voor aantoonbare kwaliteit

TAPA biedt richtlijnen op het gebied van transportbeveiliging en kent drie verschillende certificeringen.

  • TAPA FSR certificering – Facility Security Requirements (A, B of C)
    De officiële standaard voor de opslag van high value goederen. Hierin wordt ook omschreven aan welke eisen een logistiek dienstverleners moet voldoen om gecertificeerd te worden.
  • TAPA TSR certificering – Trucking Security Requirements – veiligheidseisen voor transport (1, 2 of 3)
    De officiële standaard voor veilig wegtransport van high value goederen. Hierin wordt ook omschreven aan welke eisen transportbedrijven dienen te voldoen om gecertificeerd te worden.
  • TAPA PSR certificering – parkeerbeveiliging vereisten (1, 2 of 3)
    De officiële standaard voor veilige en beveiligde parkeerplekken voor vrachtwagens die hoogwaardige goederen vervoeren. Hierin wordt ook omschreven aan welke eisen exploitanten van parkeerterreinen moeten voldoen om een certificering te behalen.

Elk jaar organiseert TAPA 20 trainingen in de EMEA-regio voor leden die gecertificeerd willen worden. Een TAPA certificaat is 3 jaar geldig. Daarna moet je je her certificeren.

Een TAPA TSR certificering is de officiële standaard voor veilig wegtransport van high value goederen. Een TSR certificering kent 3 niveaus met steeds strenger wordende eisen.

  • TSR 1 = Elevated Security Protection
  • TSR 2 = Moderate Security Protection
  • TSR 3 = Basic Security Protection

Deze eisen legt TAPA elke 3 jaar opnieuw vast. In de trucking security requirements staat per niveau waar je aan moet voldoen om het TSR certificaat te behalen. Op aanvraag sturen wij je deze requirements toe.

Je kunt ook een training volgen. TAPA organiseert elk jaar 20 trainingen voor leden die gecertificeerd willen worden. Wanneer je aan de richtlijnen voldoet krijg je een TAPA certificaat en mag je je TAPA-gecertificeerd noemen. Een certificaat is 3 jaar geldig. Daarna moet je je her certificeren.

In de trucking security requirements staat per niveau aan welke eisen je moet voldoen om een TAPA TSR certificaat te behalen. Wij zetten de belangrijkste TSR eisen voor je op een rijtje:

Sloten

Voor een TSR 1 en 2 certificering geldt:
A. Elektronische sloten, automatisch of manueel bediend
B. Unieke sloten (dubbele codes/sleutels/wachtwoorden om verschillende sloten te openen zijn niet toegestaan)
C. Sloten en bevestigingsmiddelen moeten bestand zijn tegen grote kracht en mogen niet te manipuleren zijn.

Voor TSR 3 mag je zelf bepalen met welke sloten je de deuren beveiligt, zolang je het maar vastlegt in je interne procedure.

Tracking and tracing

Er gelden verschillende netwerkeisen voor TSR 1 (3, 4 of 5G + SMS/GPRS) en TSR 2 (3G + SMS/GPRS). Bij TSR 1 mag er maximaal 5 minuten tussen 2 rapporten zitten (van truck en trailer) en bij TSR 2 is dat 30 minuten. Bij TSR 3 mogen de gegevens van de track and trace device gelogd en later uitgelezen worden.

Alarmen

Voor TSR 1 (2020) is een luid alarm bij het ongeautoriseerd openen van de laadruimte van je vrachtwagen of trailer verplicht. Voor TSR 2 en 3 hoeft dit niet.

In juli 2020 heeft TAPA de nieuwe TSR 2020 norm geïntroduceerd. Wat dit precies inhoud lees je in de TSR 2020 beveiligingseisen voor vrachtwagens. Dit betekent dat wanneer je TSR 2017 certificering afloopt, je bij een her certificering aan de nieuwe Tapa TSR 2020 beveiligingseisen moet voldoen. Wij hebben de verschillen tussen de TSR 2017 en TSR 2020 eisen voor je op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid de her certificering in kan gaan.

Export producten gaan steeds vaker in containers richting zeehavens en spoorterminals, waarna ze per boot of trein verder vervoerd worden. Om aan de specifieke behoefte van intermodaal transport te voldoen, is er aan de TSR certificering een extra module zeecontainers (C-TSR) of multimodaal (M-TSR) toegevoegd.

Een TAPA audit is een onafhankelijke beoordeling over de transportbeveiliging van een bedrijf. Tijdens de audit worden de beveiligingsprocedures en -maatregelen van het bedrijf beoordeeld en geëvalueerd om te bepalen of ze voldoen aan de hoge beveiligingsstandaarden van TAPA.

Het doel van een TAPA audit is om te bepalen of een bedrijf geschikt is voor een TAPA certificering. De audit vindt plaats op de locaties van het bedrijf. Naast een beveiligingscontrole van de voertuigen bestaat de audit ook uit een documentenonderzoek en interviews met medewerkers.

Na afloop van de audit ontvangt het bedrijf een rapport met de resultaten en aanbevelingen voor verbetering. Als het bedrijf aan de eisen van TAPA voldoet, kan het worden gecertificeerd. Daarna mag het bedrijf zich TAPA-gecertificeerd noemen.

Staat je vraag er niet tussen? Stel hem via het contactformulier. Onze specialisten voertuigbeveiliging beantwoorden hem graag.

Welke sloten zijn geschikt voor een TAPA TSR certificering?

Imbema is lid van TAPA als service provider. Dit betekent dat onze SBS trailersloten geschikt zijn voor een TSR certificering. Elke 3 jaar herziet TAPA samen met haar leden de beveiligingsstandaarden. Hierdoor zijn wij als specialist voertuigbeveiliging altijd op de hoogte van de laatste eisen en weten wij waar onze trailersloten aan moeten voldoen. Bekijk hieronder de trailersloten die je kunt gebruiken voor een TAPA TSR certificering.

Imbema-SBS-member-of-TAPA

Wil je weten welk slot het meest geschikt is voor jouw situatie? Vul het formulier in. Dan nemen onze specialisten voertuigbeveiliging snel contact met je op.

Meer informatie? Wij helpen je graag!

Wil je meer informatie over TAPA, TSR certificeringen, trainingen, trailersloten of andere beveiligingsoplossingen? Neem dan contact op met onze specialisten voertuigbeveiliging. Zij vertellen je er alles over.

Dirk Straatman

Dirk Straatman

Specialist voertuigbeveiliging
Frits Hofma

Frits Hofma

Specialist voertuigbeveiliging










    UP
    Heb je een vraag?
    Bel 023 – 554 67 66
    App +31 (0) 6 135 582 70
    of ga naar contactformulier