WAT IS EEN TAPA CERTIFICERING?

Voorkom transportcriminaliteit, ladingdiefstal en verlies van goederen in de supply chain

TAPA staat voor Transported Asset Protection Association. Dit is een uniek forum, waarin producenten, logistiek dienstverleners, vervoerders, politie, justitie en andere belanghebbenden beveiligingsstandaarden voor de supply chain vastleggen. Het doel van een TAPA certificering is transportcriminaliteit, ladingdiefstal en het verlies van goederen te verminderen. Maar wat betekent dit precies? Wat is de TAPA norm? Wat zijn de voordelen van een TAPA TSR certificering? En wat zijn de eisen voor een TAPA certificaat?

Tapa certificering helpt ladingdiefstal te voorkomen

Transportcriminaliteit, zoals ladingdiefstal, blijft toenemen. De incidenten worden ook steeds gewelddadiger. Jaarlijks wordt er voor 8,2 miljard euro aan ladingen en vrachtwagens gestolen. In Nederland is dat bedrag  329 miljoen euro. Daar moet een einde aan komen.

TAPA helpt mee om ladingdiefstal te voorkomen door beveiligingseisen vast te leggen, trainingen te geven en transportbedrijven volgens de TAPA norm te certificeren. Onze beveiligingsspecialisten vertellen je er graag meer over.

Waarom een TAPA certificering?

Een TAPA certificering heeft als doel; het verlies van goederen in de transportketen te beperken. Ladingdiefstal en verlies van hoogwaardige en farmaceutische goederen komt steeds vaker voor. Hierdoor worden de eisen voor het transport van dit soort goederen ook steeds strenger. Steeds meer verladers vragen dan ook om een TAPA certificaat.

Met een TAPA certificaat laat je als transporteur of verlader zien dat de beveiliging van je wagenpark op orde is en je lading door de supply chain preventief tegen ladingdiefstal is beschermd. Hiermee kun je je van andere transportbedrijven onderscheiden. Een TAPA certificering zorgt voor aantoonbare kwaliteit.

 Welke TAPA certificeringen zijn er?

TAPA biedt richtlijnen op het gebied van transportbeveiliging en kent drie verschillende certificeringen.

 • TAPA FSR certificering – Facility Security Requirements (A, B of C)
  De officiële standaard voor de opslag van high value goederen. Hierin wordt ook omschreven aan welke eisen een logistiek dienstverleners moet voldoen om gecertificeerd te worden.
 • TAPA TSR certificering – Trucking Security Requirements – veiligheidseisen voor transport (1, 2 of 3)
  De officiële standaard voor veilig wegtransport van high value goederen. Hierin wordt ook omschreven aan welke eisen transportbedrijven dienen te voldoen om gecertificeerd te worden.
 • TAPA PSR certificering – parkeerbeveiliging vereisten (1, 2 of 3)
  De officiële standaard voor veilige en beveiligde parkeerplekken voor vrachtwagens die hoogwaardige goederen vervoeren. Hierin wordt ook omschreven aan welke eisen exploitanten van parkeerterreinen moeten voldoen om een certificering te behalen.

TAPA organiseert elk jaar 20 trainingen in de EMEA-regio voor leden die gecertificeerd willen worden. Een TAPA certificaat is 3 jaar geldig. Daarna moet je je her certificeren.

Wat is een TAPA TSR certificering?

Een TAPA TSR certificering is de officiële standaard voor veilig wegtransport van high value goederen. De TSR certificering kent 3 niveaus, met steeds strenger wordende eisen.

 • Level 1 = Elevated Security Protection
 • Level 2 = Moderate Security Protection
 • Level 3 = Basic Security Protection

Deze eisen legt TAPA elke 3 jaar opnieuw vast. In de Trucking security requirements kun je per niveau lezen waar je aan moet voldoen om het certificaat te behalen. We zetten de belangrijkste TSR eisen voor je op een rijtje:

Sloten

Voor een TSR 1 en 2 certificering geldt:
A. Elektronische sloten, automatisch of manueel bediend
B. Unieke sloten (dubbele codes/sleutels/wachtwoorden om verschillende sloten te openen zijn niet toegestaan)
C. Sloten en bevestigingsmiddelen moeten bestand zijn tegen grote kracht en mogen niet te manipuleren zijn.

Voor TSR 3 mag je zelf bepalen met welke sloten je de deuren beveiligt, zolang je het maar vastlegt in je interne procedure.

Tracking and tracing

Er gelden verschillende netwerkeisen voor TSR 1 (3, 4 of 5G + SMS/GPRS) en TSR 2 (3G + SMS/GPRS). Bij TSR 1 mag er maximaal 5 minuten tussen 2 rapporten zitten (van truck en trailer) en bij TSR 2 is dat 30 minuten. Bij TSR 3 mogen de gegevens van de track and trace device gelogd en later uitgelezen worden.

Alarmen

Voor TSR 1 (2020) is een luid alarm bij het ongeautoriseerd openen van de laadruimte van je vrachtwagen of trailer verplicht. Voor TSR 2 en 3 hoeft dit niet.

TAPA TSR 2020 certificering

In juli 2020 heeft TAPA de nieuwe TSR 2020 norm geïntroduceerd. Wat dit precies inhoud lees je in de TSR 2020 beveiligingseisen voor vrachtwagens. Dit betekent dat wanneer je TSR 2017 certificering afloopt, je bij een her certificering aan de nieuwe Tapa TSR 2020 beveiligingseisen moet voldoen. Wij hebben de verschillen tussen de TSR 2017 en TSR 2020 eisen voor je op een rijtje gezet, zodat je goed voorbereid de her certificering in kan gaan.

TAPA TSR certificering intermodaal transport

Veel goederen worden over de weg getransporteerd. Maar export producten gaan steeds vaker in containers richting zeehavens en spoorterminals, waarna ze per boot of train verder vervoerd worden. Om aan de specifieke behoefte van intermodaal transport te voldoen, is aan de TSR certificering een extra module zeecontainers (C-TSR) of multimodaal (M-TSR) toegevoegd.

Tapa transported asset protection association

SBS sloten geschikt voor TAPA TSR certificering

Imbema is lid van TAPA als service provider. Dit betekent dat je onze SBS beveiligingsoplossingen kunt gebruiken voor en TSR certificering. Elke drie jaar herziet TAPA, in overleg met haar leden, de beveiligingsstandaarden. Hierdoor zijn wij als specialist voertuigbeveiliging altijd op de hoogte van de laatste eisen en weten wij waar onze oplegger-, aanhangwagen-, container- en trailersloten aan moeten voldoen. Ook bieden wij onze klanten ondersteuning bij het behalen van een TSR certificering.

Imbema-SBS-member-of-TAPA

Meer informatie? Wij helpen je graag!

Wil je meer informatie over TAPA, TSR certificeringen, trainingen, trailersloten of andere beveiligingsoplossingen? Neem contact op met onze beveiligingsspecialisten. Zij vertellen je er alles over.

Dirk Straatman

Dirk Straatman

Specialist voertuigbeveiliging
Frits Hofma

Frits Hofma

Specialist voertuigbeveiliging


  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier