Wat kun je als transporteur tegen inklimmers doen?

Het risico op inklimmers is door Covid19 en de komende Brexit weer extra aanwezig. Migranten worden steeds inventiever en zullen er alles aan doen om illegaal (verstopt in vrachtwagens) mee naar Engeland te reizen. TLN adviseert transporteurs zelf voorzorgsmaatregelen te nemen om zich tegen inklimmers te beveiligen. Wij geven een aantal tips.

12 tips om inklimmers in je trailer te voorkomen

1. Vermijd risico’s en stop niet onderweg

Het is van belang om op de juiste wijze te handelen en risico te vermijden. Neem daarom adequate voorzorgsmaatregelen. Bedenk dat de meest risicovolle momenten zich voordoen op de routes van en naar de havens en in en nabij de havens. Neem dus altijd de kortste route en probeer niet te stoppen onderweg. Als je niet stopt, wordt het voor migranten lastig je vrachtwagen in te klimmen.

2. Gebruik schuifzeil trailer risicovol

Dichte trailers zijn veiliger dan schuifzeiltrailers, omdat inklimmers bij zeilentrailers de zeilen open snijden. Mocht je toch een schuifzeiltrailer willen gebruiken, gebruik dan een schuifzeilsysteem voorzien van aluminium panelen. Of laat ‘smart’ zeilen ontwikkelen, die een signaal geven als het zeil opengesneden wordt.

3. TAPA TSR certificering

Laat je als transporteur TAPA TSR certificeren. Als je werkt volgens de TAPA TSR standaard is het transport goed beveiligd.

4. Monteer extra sloten op je trailer of container

Voorzie de achterdeuren van je vrachtwagen van een Kiwa SCM gekeurd beveiligingsslot. Een gekeurd slot zorgt voor een ijzersterke beveiliging. Hiernaast laten verstekelingen een trailer of container voorzien van een extra slot eerder staan.

5. Criminaliteitstraining

TLN biedt een criminaliteitstraining aan; met een module ‘Hoe inklimmers te voorkomen?’ Deze training telt mee voor Code-95. Chauffeurs leren hoe ze de controles uit moeten voeren en de ‘Vehicle checklist’ op de juiste manier te gebruiken.

6. Code of practice

Controleer voor vertrek en na elke stop je vrachtwagen en leg dit vast in de ‘vehicle checklist’. Voer vóór het binnengaan van de Britse controlezone een eindcontrole uit. Deze checklist dient als bewijs voor de immigratiedienst van de UK, dat je er alles aan hebt gedaan om verstekelingen buiten je vrachtwagen te houden. Met behulp van een elektronisch slot kun je deze controle vergemakkelijken.

7. Tachograaf

Maak onmiddellijk een print-out van de tachograaf als je langer moet doorrijden dan toegestaan. Of als je door vertraging bij de terminal de rijtijd hebt overschreden om aan boord van de trein of boot te komen. Of als het vinden van een veilige parkeerplaats meer tijd kost.

8. CO2 check

Maak gebruik van de CO2 check, leg dit vast en zorg voor een bewijsdocument dat u die check heeft laten doen.

9. Geen reclame

Zet weinig reclame op de wanden van je trailer. Als je ‘Ferry transport’ op je trailer zet dan weten migranten dat je naar het Verenigd Koninkrijk gaat en vergroot je de kans op inklimmers.

10. Geavanceerde sloten

Met een elektronisch slot, zoals de SBS BDI bepaal je zelf wanneer en door wie het slot wordt opengemaakt. Ook kun je hiermee de geschiedenis aflezen en aantonen dat de deuren van je trailer dicht zijn gebleven.

11. Monitor je lading

Wanneer je kwetsbare lading vervoert is het aan te raden je lading real time te monitoren. Dit kan bij een trailer met het SBS Inlock slot en bij een container met de SBS E-containerguard. Hiermee kun je automatisch een rapport opleveren, waarin staat vermeld wat er precies met je lading is gebeurd en of deze tegen de afgesproken condities is vervoerd.

12. Rij- en rusttijden verordening

Zorg dat richtsnoer 1 op rij- en rusttijdenverordening 561/2006 in verschillende talen in de cabine aanwezig is. Deze richtlijn beschrijft dat chauffeurs onder uitzonderlijke omstandigheden incidenteel mogen afwijken van de maximale rijtijden. Download deze richtlijnen.

Meer informatie?

Dit artikel is onderdeel van de inklimmers whitepaper, welke wij samen met TLN hebben geschreven. Wil je meer informatie over de inklimmers problematiek en hoe je inklimmers in je vrachtwagen of trailer kunt voorkomen? Download dan de complete ‘inklimmers’ whitepaper. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier