Weet jij of je EN 12642 Code XL opbouw nog sterk genoeg is?

Wanneer je lading vormsluitend (dus zonder hulpmiddelen zoals spanbanden) wilt vervoeren, moet je kunnen aantonen dat de opbouw sterk genoeg is. Dit kan door een opbouw EN 12642 code XL te laten keuren. Maar hoe weet je nou of dat je opbouw na jaren de krachten nog wel aan kan? Onze ladingzekering specialist Niels Bouwmeester schreef hier een blog over.

EN 12642 code XL opbouw

Een ieder die dit leest zal onderstaande stickers wel eens hebben gezien, maar wat zegt dit eigenlijk?

Deze stickers geven aan dat een opbouw beproefd en gecertificeerd is volgens de EN 12642 ,,Code XL”. De eigenaar van het voertuig krijgt bij aflevering een certificaat, waarin de producent de stabiliteit van de opbouw garandeert. Maar ook onder welke voorwaarden het certificaat geldig blijft. De voorwaarden zijn tevens afhankelijk van het gespecificeerde laadvermogen van het voertuig.

Elk deel van de opbouw is afzonderlijk getest en samen maakt dit één certificaat, dus dan spreken we o.a. over een sterkere dakconstructie, verstevigd kopschot, verstevigde achterdeuren en kader, stevigere zeilen, rongen met een hogere belastingscapaciteit, sterkere insteeklatten etc. Versterkte opbouwen zijn uitermate geschikt voor vormgesloten ladingen, dus de ladingen ‘opsluiten’. Let wel, hier zijn ook richtlijnen voor.

Herkeuring EN 12642 code XL

Een EN 12642 code XL certificaat wordt eenmalig uitgegeven. Maar hoe weet je of dat je opbouw na een aantal jaren nog steeds sterk genoeg is? Al enige tijd probeer ik in Nederland een verplichte jaarlijkse herkeuring op de opbouw in te voeren.  Dit is volgens de EN 12642 niet nodig, maar in Duitsland (onder de VDI 2700) gebeurd dit wél. Een keuring, een stempel en weer een garantie dat de opbouw nog altijd voldoet.

Waarom is een EN 12642 code XL herkeuring belangrijk?

Een herkeuring van een versterkte opbouw is nodig om de veiligheid te vergroten. Ik sprak hierboven over het feit dat elk afzonderlijk component getest is en dat dit gezamenlijk één certificaat vormt. Maar wat nou als er schade aan de opbouw ontstaat? Dan wordt het betreffende component wat schade heeft waarschijnlijk vervangen.

Bij schade aan de deuren dient de reparateur er weer XL gecertificeerde deuren in te monteren, maar gebeurt dit ook daadwerkelijk? En bij schade aan de zeilen worden er vanwege de ‘kosten’  vaak géén verstevigde zeilen voor teruggeplaatst.  Nu voldoet het zeil dus niet meer aan de daartoe voorgeschreven krachten in het al ‘bestaande’ certificaat. Dit zijn twee voorbeelden, maar geldt eigenlijk voor elk gecertificeerd onderdeel.

Wat nu?

Wanneer er geen XL gecertificeerde componenten voor in de plaatst komen, vervalt het certificaat. Want je weet nu niet meer of de opbouw de krachten nog wel aan kan, zoals eerder getest. Echter, het hoofdcertificaat wordt eenmalig afgegeven en daarna kijkt niemand er meer naar om. Zelfs als er geen schade aan de opbouw is ontstaan, kan je er niet eindeloos vanuit gaan dat de opbouw de krachten nog altijd aan kan.

Is het dus niet wijsheid om een versterkte opbouw (net als in Duitsland), eens in de zoveel tijd door een vakkundige te laten inspecteren? Totdat dit in Nederland verplicht is gesteld raad ik aan je opbouw zelf na schade of verloop van tijd opnieuw te laten keuren.

Meer informatie over EN 12642 code XL?

Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Ga voor meer informatie naar onze ladingzekering pagina. Twijfel je aan de sterkte van je ooit gekeurde EN 12642 code xl opbouw? Neem dan contact met mij op via 06 – 53 32 95 23.

Elke maand schrijf ik een blog over actuele ladingzekering onderwerpen. Wil je deze blogs per mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de ladingzekering e-mailing.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier