Weet jij waar de dode hoek bij een vrachtwagen precies zit?

50% van de fietsers weet niet waar de dode hoek zit

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat bijna 50% van de fietsers in de dode hoek van een vrachtwagen gaat staan. Ze hebben geen idee waar de dode hoek zich bevindt. Levensgevaarlijk! Want de helft van de dode hoek ongelukken zijn ook echt dodelijk! In 2017 zijn er 20 fietsers overleden en 140 mensen in het ziekenhuis opgenomen door een verkeersongeluk met een fietser en een vrachtwagen. Hiernaast probeert slechts een vijfde van de fietsers oogcontact met de vrachtwagenchauffeur te maken, terwijl dit juist zo belangrijk is om dode hoek ongevallen te voorkomen. Ben jij op de hoogte van de dode hoek of kun je ook wel een opfriscursus gebruiken?

Waar gaat het fout?

Vrachtwagens zijn eigenlijk niet ontworpen voor stedelijke gebieden. Vanuit de hoge cabine ziet een vrachtwagenchauffeur niet goed wat er naast zijn vrachtwagen gebeurt. Fietsers, voetgangers en andere weggebruikers die aan de zijkant onder het raam staan, zijn onzichtbaar voor de chauffeur. Het gaat fout wanneer de vrachtwagen rechtsaf slaat en de fietser rechtdoor. De fietser, die wettelijk voorrang heeft, gaat er vanuit dat de vrachtwagenchauffeur hem ziet. Maar dit is dus vaak niet het geval.

Wat is er aan het dode hoek probleem te doen?

Het dode hoek probleem houdt de overheid, logistieke bedrijven en maatschappelijke organisaties al jaren bezig. Er zijn verschillende maatregelen genomen om de veiligheid rondom vrachtwagens te vergroten. Maar dit blijkt niet genoeg. Wil jij het dode hoek probleem ook mee helpen voorkomen? Zorg dan dat je weet waar de dode hoek zit.

Voorlichting over de dode hoek

Een van deze maatregelen is voorlichting, zoals overheidscampagnes en dode hoek lessen. Je zou toch zeggen dat weggebruikers ondertussen wel op de hoogte zijn van de dode hoek bij vrachtwagens, maar dat zijn ze dus niet. Daarom lanceert Veilig Verkeer Nederland een gratis app ‘Uit de dode hoek’. Hiermee kunnen ouders samen met hun kinderen op een leuke manier leren waar de dode hoek van een vrachtwagen zit.

Ter plekke waarschuwen voor de dode hoek

Uit het onderzoek blijkt dus dat 50% van de fietsers niet weet dat ze in de dode hoek staan en 80% maakt geen oogcontact met de chauffeur. Hoe fijn zou het zijn als fietsers hierop geattendeerd worden? Er zijn dode hoek assistenten beschikbaar die naast de chauffeur ook de medeweggebruiker waarschuwt.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier