Welke soorten transportbeveiliging zijn er?

En welke beveiliging gebruik je waarvoor?

Transportcriminaliteit blijft een groot probleem. Het is een van de grootste supply chain uitdagingen voor verladers en vervoerder. Volgens de laatste cijfers van TAPA is het aantal ladingdiefstallen in 2019 weer toegenomen. In totaal kost dit transportondernemers in de EMEA regio, jaarlijks rond de 8,2 miljard euro. Naast ladingdiefstal, zorgen ook inklimmers voor steeds meer schade en kosten. Het is dus raadzaam om je vrachtwagen, trailer en lading tegen inbraak, diefstal en inklimmers te beveiligen. Maar welke soorten transportbeveiliging zijn er allemaal? En welke beveiliging werkt het meest effectief?

Transportbeveiliging vrachtwagen trailersloten

Bij het beveiligen van het transport onderscheiden we twee soorten transportbeveiliging:

 • het beveiligen van het bedrijfsvoertuig
 • het beveiligen van de oplegger / trailer / aanhangwagen (met lading) die erachter hangt

Diefstalbeveiliging vrachtwagen

Met regelmaat worden er zware bedrijfsvoertuigen gestolen. Vorig jaren waren dit er in Nederland 43. Een vrachtwagen bescherm je tegen diefstal door een beveiligingssysteem, zoals een startonderbreker of alarmsysteem te installeren. De meeste verzekeraars eisen Kiwa SCM (voorheen VbV) gekeurde transportbeveiliging.

Startonderbreker vrachtwagen

Een startonderbreker is de meest eenvoudige soort transportbeveiliging. Het is een elektronisch beveiligingsmiddel, dat voorkomt dat een voertuig op eigen kracht verplaatst wordt. Een startonderbreker heeft een aanvalsbestendigheid van minimaal vijf minuten.

Alarmsysteem vrachtwagen

Een alarmsysteem beschikt over een inbraakdetectie en een alarmsignalering. Dit wil zeggen dat de vrachtwagen is voorzien van een complete omtrek beveiliging. Zodra het deurcontact wordt verbroken, gaat het alarm af. Een autoalarm klasse 3 heeft zelfs een hellingshoek detector, waardoor het alarm ook afgaat als de vrachtwagen opgekrikt of versleept wordt. Een alarmsysteem heeft een aanvalsbestendigheid van minimaal vijftien minuten.

Inbraakbeveiliging oplegger / trailer

Diefstal van een oplegger / trailer voorkom je met mechanische transportbeveiliging, zoals een kingpinslot of een trekoogslot. Een kingpinslot zet je vast om de kogel van een oplegger en een trekoogslot in het trekoog van een oplegger.

Mechanische trailersloten

Inbraak in een trailer voorkom je door een extra slot, zoals een mechanisch trailerslot of een elektronisch trailerslot, te monteren. Een mechanisch trailerslot voorkomt dat de deuren van een trailer ongewenst geopend worden. Hiernaast schrikt een mechanisch trailerslot ook af. Snelheid is voor criminelen van groot belang. Als ze zien dat een trailer goed beveiligd is, gaan ze sneller op zoek naar een eenvoudiger doelwit.

Kiwa gecertificeerd

Of een mechanisch slot ook echt werkt, hangt af van de kwaliteit van het slot en de wijze waarop de chauffeur met de beveiliging omgaat. Als de chauffeur vergeet de beveiliging op slot te zetten, de sleutel kwijt raakt of de sleutel laat namaken; heb je niks aan een mechanische trailerslot. Daarom is het belangrijk om altijd voor gescreende chauffeurs en een Kiwa SCM gecertificeerd trailerslot te kiezen. Voor verzekeraars is een SCM gecertificeerd trailerslot ook belangrijk, omdat dit aantoont dat een voertuig optimaal is beveiligd.

Elektronisch trailerslot

Wil je bij de beveiliging van je trailer niet afhankelijk zijn van de chauffeur? Maak dan gebruik van elektronische transportbeveiliging. Met een elektronisch trailerslot voorzie je je trailer niet alleen van een optimale beveiliging, maar bepaal je zelf wanneer en door wie het slot wordt opengemaakt. Met behulp van een rapport toon je eenvoudig aan, dat de deuren van je trailer of container dicht zijn gebleven. Met een elektronisch trailerslot is je trailer dus optimaal beveiligd.

Ladingmonitoring

Wil je de trailersloten en de lading ook online monitoren? Koppel dan het elektronische trailerslot aan een online telematica systeem. Met behulp van temperatuur-, licht-, en bewegingssensoren heb je zo real-time inzicht in de lading en word je geïnformeerd als er onderweg iets gebeurt.

Volgsysteem opleggers

De boordcomputer van een vrachtwagen is vaak standaard voorzien van een voertuigvolgsysteem. Hiermee heb je realtime overzicht waar je vrachtwagens zich bevinden. Maar inzicht in je opleggers / trailers en dus je lading, is hiermee niet mogelijk.

Om je trailer, container of afzetbak te traceren heb je een apart track and trace systeem nodig. Een GPS trackingsysteem is een kastje, dat in je trailer gemonteerd wordt. Via een online platform zie je precies waar je trailers zijn. Hiermee vind je de trailers bij diefstal eenvoudig terug. Er zijn verschillende terugvindsystemen / volgsystemen verkrijgbaar. 

Andere manieren om inbraak in je vrachtwagen te voorkomen?

Naast bovengenoemde transportbeveiliging zijn er nog een aantal zaken waar je op kunt letten als je inbraak in je vrachtwagen, trailer en ladingdiefstal wilt voorkomen. Bekijk de 13 preventietips tegen transportcriminaliteit.

Meer informatie over transportbeveiliging? Wij helpen je graag!

Onder het merk SBS Security & Monitoring Solutions leveren wij verschillende (maatwerk) oplossingen om je vrachtwagen, trailer en container optimaal tegen inbraak en diefstal te beveiligen en te monitoren. Neem voor meer informatie over de verschillende soorten transportbeveiliging en trailersloten contact op met onze beveiligingsspecialisten. Zij helpen je graag met een passend advies dat bij de beveiligingsprocedures van jouw organisatie past.

Dirk Straatman

Dirk Straatman

Specialist voertuigbeveiliging
Frits Hofma

Frits Hofma

Specialist voertuigbeveiliging

  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier