Welke inbraaktechnieken gebruiken inbrekers om bestelwagens leeg te roven?

12-02-2019
Welke inbraaktechnieken gebruiken inbrekers om bestelwagens leeg te roven?
Wanneer je 30.000 euro (of meer) voor een bestelwagen betaalt, mag je toch verwachten dat deze goed beveiligd is? Niets is minder waar! De standaard sloten van een bestelbus zijn voor inbrekers eenvoudig te forceren. Dagelijks zijn aannemers slachtoffer van inbraak. Zelfs de nieuwste bedrijfswagens zijn in minder dan een minuut open te krijgen. Hoe doen inbrekers dit? En nog belangrijker hoe kun je inbraak in je bestelwagen voorkomen?

Hoe gaat een inbreker te werk bij inbraak in je bestelwagen?

Wanneer je inbraak in je bestelwagen wilt voorkomen, moet je eerst weten hoe inbrekers je bestelbus open krijgen. Wij zetten de meest bekende inbraaktechnieken op een rijtje:

1. Het slot forceren

Met een setje tangen is het standaard slot van de nieuwste bestelwagens zo te openen. Een man uit Engeland maakte hiervan een video om andere bestelwagen eigenaren te waarschuwen. In nog geen minuut laat hij zien hoe hij het slot forceert en de deuren van de bestelwagen opent.

2. Opvangen code autosleutel

Tegenwoordig hebben de meeste bestelwagens een autosleutel met afstandsbediening waarmee je je bus veilig afsluit en opent. Althans, dat denk je. Helaas is je bestelwagen hierdoor eenvoudig te hacken. Telkens wanneer je de autosleutel indrukt om je bestelwagen te openen of te sluiten, stuurt de sleutel een code naar je bus. Met een radio-ontvanger van 40 euro kan een inbreker deze code opvangen. Met de opgevangen codes wordt de volgende code voorspeld. Met behulp van een zendertje kan de inbreker je bus dan eenvoudig openen of ervoor zorgen dat het signaal van je sleutel je bus nooit bereikt en dus niet op slot gaat. Ook je alarmsysteem kan op deze manier worden uitgezet.

3. Relay attack methode

De nieuwste bestelwagens zijn vaak voorzien van een keyless startsysteem. Een elektronische zender waarmee je de bestelwagen automatisch (vanuit je broekzak) opent en met een druk op de knop start. Erg handig maar wel gevoelig voor hacking. Bestelwagens met een keyless startsysteem worden steeds vaker opengemaakt met een zogenaamde “relay attack”. Dat wil zeggen dat een inbreker het signaal van je smartkey met een slimme computer opvangt, versterkt en naar iemand stuurt die met een zendertje dicht bij je bestelwagen staat. Je bestelwagen denkt dat de echte sleutel in de buurt is en opent de deuren. Hierbij is geen spoor van braakschade te zien, waardoor de verzekering ook niks uitkeert.

Hoe voorkom je inbraak in je bestelwagen?

Met deze inbraakmethoden in je achterhoofd is het dus belangrijk altijd te checken of je bestelbus wel echt op slot is door de deur te controleren. Voor degene die een keyless sleutel hebben, bewaar deze altijd in een metalen hoesje, kastje of blikje. Hierdoor kan de sleutelkaart niet gehackt worden. Het metaal fungeert als een kooi van Faraday waarbij elektrische velden niet doordringen. Hiermee voorkom je dat dieven zonder inbraakschade je bestelwagen leegroven en de verzekering niks uitkeert. 

Beveiligingsslot bestelwagen

Een beveiligingsslot monteer je eenvoudig op de zij- of achterdeuren van je bestelwagen. Zo’n extra slot, ook wel anti-inbraak slot genoemd, is vaak erg sterk waardoor het voor inbrekers praktisch onmogelijk is om open te breken. Hiernaast schrikt een beveiligingsslot ook af, waardoor ze je bestelwagen eerder laten staan om verder te zoeken naar een bus zonder slot. 

Extra maatregelen tegen inbraak in je bestelwagen

Om inbraak in je bestelwagen te voorkomen wordt een extra alarmsysteem geadviseerd. Maar ook deze zijn te hacken. Wil je inbraak in je bestelwagen echt voorkomen dan kun je beter kiezen voor een niet elektronische oplossing, zoals een extra slot of vergrendeling. Een extra beveiligingsslot (zoals het Gatelock slot) op de deuren van je bestelwagen maakt het praktisch onmogelijk om in te breken en schrikt inbrekers ook af.

Wat voor bestelwagen slot is het meest geschikt?

Wil je weten welk slot het meest geschikt is voor jouw bestelwagen? Bekijk ons artikel over welke soorten bestelwagen beveiliging er beschikbaar zijn

Meer informatie over beveiliging van bestelwagens?