Zijn de sjorogen in je oplegger conform DIN EN norm 12640?

Gecertificeerde sjorogen zorgen voor een veilige ladingzekering

Als je lading op de juiste manier wilt zekeren is het belangrijk dat je opbouw is voorzien van voldoende gecertificeerde sjorogen. De massakrachten die ontstaan bij het remmen en optrekken van het voertuig komen namelijk bij deze sjorpunten terecht. Een slechte kwaliteit kan niet alleen schade aan het sjoroog of het voertuig veroorzaken. Het kan ook voor onveilige situaties en ongevallen zorgen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom moeten sjorogen, net als spanbanden, aan technische eisen voldoen. Deze zijn vastgelegd in de DIN EN 12640 norm. Zorg dus dat je altijd DIN EN12640 gecertificeerde sjorogen gebruikt.

Wat staat er in de DIN EN12640 norm sjorpunten omschreven?

In de norm DIN EN 12640:2000 staat omschreven aan welke eisen een sjoroog moet voldoen. Ook is omschreven hoeveel sjorpunten een oplegger moet hebben om het totale laadvermogen van het voertuig te kunnen zekeren. Bekijk voor een complete uitleg onze ladingzekering folder.

Welke soort sjoroog heb ik nodig?

Er is niet vastgelegd welk soort je het beste kunt gebruiken. Dit is afhankelijk van het soort lading dat je vervoert. Voor het vastzetten van lichte pallets heb je genoeg aan een 2 tons sjoroog, maar voor het vastzetten van bijvoorbeeld machines en rollen staal heb je een zwaardere variant nodig.

Hoe weet je of je gecertificeerde sjorogen gebruikt?

Wanneer je leverancier zegt dat de sjorogen die hij levert zijn getest volgende de DIN EN12640 norm, staat dit altijd op het oog vermeld. Hiernaast moet er ook altijd een certificaat beschikbaar zijn. Maar dan nog blijft het lastig te controleren of de belasting ook echt klopt. Want je weet niet wanneer je leverancier dit voor het laatst heeft onderzocht.

Sjorogen erg belangrijk bij lading zekeren

Om het zo eenvoudig en veilig mogelijk te maken hebben wij een lijn met gecertificeerde sjorogen ontwikkeld. Wij hebben een 5 tons, 8 tons en 12 tons sjoroog beschikbaar. Deze zijn getest volgens richtlijn DIN EN 12640 en worden bij elke zending van onze leverancier opnieuw met onze testbank gecontroleerd. Hierdoor ben  je altijd gegarandeerd van een goede kwaliteit. Op de ogen staat de maximale  spankracht, ons logo en het DIN EN nummer aangegeven.

Sjorpunt instructiesticker

Hiernaast leveren wij sjorpunt instructiestickers, waarop de trekkracht uitgedrukt in daN vermeld staat. Deze stickers moeten duidelijk op het voertuig zichtbaar zijn, zodat controlerende instanties snel kunnen nagaan of de sjorogen op de juiste manier worden gebruikt. Het gebruik van een sjorpunt instructiesticker bespaart bij een controle een hoop ellende en tijd.

sjorogen-gecertifieerd-testen
gecertificeerde sjorogen rhiwa

Meer informatie over het zekeren van lading?

Niels Bouwmeester ladingzekering specialist

Wil je weten welke sjorogen voor jouw opbouw het meest geschikt zijn of meer informatie over hoe je bepaalde lading juist kunt zekeren? Neem dan contact op met onze ladingzekering expert Niels Bouwmeester via 06 53 32 95 23. Hij helpt je graag verder.

Bekijk voor meer informatie ook de sjorogen pagina’s en de ladingzekering pagina. Je kunt natuurlijk ook altijd ons contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met jou op.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier