Zo maak je je bestelwagen inbraak-proof

en voorkom je diefstal van gereedschap tijdens de bouwvak

Inbraak in bestelwagens is aan de orde van de dag. Ongenode gasten kunnen binnen 30 seconden een standaardslot van een wagen openen, vaak ook nog zonder schade aan te brengen. En probeer dan nog maar eens het gestolen materiaal te verhalen bij je verzekering. De kans op diefstal is nóg groter tijdens de bouwvak. Het materieel wordt dan voor langere tijd onbeheerd achtergelaten. In de juli uitgave van Bouwmagazine vertelt onze bedrijfswagen beveiligingsspecialist Dirk Straatman wat de gevaren zijn en hoe je inbraak kunt voorkomen.

Diefstal van gereedschap

In 2017 werd er 8.000 keer aangifte gedaan van diefstal van gereedschap uit bestelwagens en -auto’s. Het is niet zozeer de bus, als wel het kostbare gereedschap waar het de inbrekers veelal om te doen is. Er vinden gemiddeld meer dan twintig inbraken per dag plaats. Desondanks rijden er nog altijd veel wagens rond die slechts voorzien zijn van een standaard slot. ‘Ik heb de wagen toch op slot gezet, dus bij mij breken ze niet zomaar in’ is de heersende gedachte. De cijfers geven echter aan dat het loont om een bestelwagen extra te beveiligen. Schade bij inbraak loopt al snel op. Het verlies bestaat niet alleen uit de gestolen spullen, maar ook uit nevenschade. Ofwel de eventuele schade aan je bus en inkomsten die je mist doordat je niet aan het werk kunt. Daarnaast blijkt dat dieven het vaak meer dan één keer op dezelfde bestelwagen gemunt hebben. De reden is simpel, zij weten dat er inmiddels nieuwe spullen zijn aangeschaft.

Extra sloten

Hoe langer de dief bezig is om een slot te kraken, hoe minder snel hij het zal proberen. Daarom is het verstandig om naast het standaardslot extra deursloten te zetten op de achter- en eventuele zijdeur. Hiermee maak je het de inbreker een stuk lastiger. En kies voor een gecertificeerd slot. Het voordeel hiervan is dat je hier alleen sleutels kan laten bijmaken op vertoon van het bijbehorende certificaat.

Automatische vergrendeling

Als je overdag aan het werk bent en je vaak iets uit je bus nodig hebt, is de neiging groot om de deuren open te laten staan. Of je doet je wagen wel dicht maar niet op slot. Makkelijk, je kunt snel bij je gereedschap. Maar dat kan een gelegenheidsdief ook. Kies daarom voor een slamlock slot. Een slamlock slot gaat automatisch in het slot bij het sluiten van de deur. In tegenstelling tot een deadlock slot, waarbij je het slot handmatig met een sleutel vergrendelt.

Praktische maatregelen tegen ladingsdiefstal

Naast extra beveiliging, kun je zelf ook een aantal praktische maatregelen nemen. Parkeer bijvoorbeeld altijd op een goed verlichte en/of beveiligde parkeerplaats. Laat waardevolle spullen niet in het zicht achter en blindeer eventueel de (achter)ramen zodat je spullen niet zichtbaar zijn. Als het even kan, parkeer de bus met de achterdeuren dicht tegen een muur aan. Merk en registreer je gereedschappen. Zo zijn ze moeilijk door te verkopen en kun je makkelijker aangifte doen.

Meer informatie over bedrijfswagen beveiliging?

Neem voor meer info over bedrijfswagen beveiliging contact op met onze voertuigbeveiliging specialist Dirk Straatman via 088- 130 67 82  of vul het contactformulier in.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier