75 jaar Imbema

Gertjan-van-der-Veer:
Product development engineer

“Mijn laatste innovatie is een nieuwe opstap voor bestelwagens. Deze hebben we samen met een klant ontwikkeld. Hierbij stond de veiligheid van de gebruiker voorop.”

Gertjan van der Veer

Gertjan van de Veer werkt als Product development engineer bij Imbema Transport en Logistiek. Samen met collega Adam Hajimichael runt hij een unieke afdeling binnen Imbema die zich geheel focust op productontwikkeling en innovaties. Wij zijn benieuwd waar hij mee bezig is en waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. We gaan met hem in gesprek.

Ontwikkelen van nieuwe producten

“Mijn hoofdtaak is het ontwikkelen van nieuwe producten. Dit vind ik ook het leukste om te doen. Maar het ontwikkelen van nieuwe producten kost tijd en geld. Er wordt mij vaak gevraagd of ik even wat kan maken? Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Een matrijs, dat is de kunststof tooling, kost wel tienduizend euro. Het ontwikkelen van een nieuw product begint altijd met een businesscase. Het is zonde om uren te verbranden als het niet levensvatbaar is. Als we eenmaal hebben besloten om een product te ontwikkelen, komt er veel bij kijken. Naast het ontwerpen, printen van 3D prototypes, bouwen en testen heb je ook te maken met administratie, assemblage en verschillende leveranciers. Als ik eenmaal iets heb ontwikkeld neemt de organisatie het van mij over, zodat we verder kunnen met het volgende project. Maar het is het zeker waard! Zo heb ik de afgelopen jaren een aantal mooie producten mogen ontwikkelen, zoals een bezemklem, verschillende ladingzekering oplossingen, de Easy Aero dakventilator, diverse SBS slotoplossingen en een opstap voor bestelwagens.

Easy Aero dakventilator

“Met name de Easy Aero is een uniek product. Bij het ontwerpen van dit product heb ik alle nadelen van traditionele dakventilators weggenomen. Het afzuigsysteem via roterende delen is vervangen door een krachtige push- en pull werking. Hierdoor is de dakventilator een stuk minder kwetsbaar en heb je geen bodemafvoer meer nodig. Zo worden ernstige beschadigen aan bijvoorbeeld de uitlaat, bedrading en het remsysteem van de bus voorkomen. Ook handig bij elektrische bestelwagens, waar het accu pakket onder de vloer is weggewerkt.” Lees meer over de Easy Aero dakventilator.

Opstap voor bestelwagens

“Mijn laatste innovatie is een nieuwe opstap voor bestelwagens. Deze hebben we samen met een klant ontwikkeld en is binnenkort ook voor anderen verkrijgbaar. Bij het ontwikkelen van deze opstap stond de veiligheid van de gebruiker voorop. De opstap is extra breed en voorzien van een gestanst gatenprofiel voor grip met werkschoenen. Ook is de modulariteit van de opstap een groot voordeel. Zo kan de klant kiezen voor een extra profiel aan de achterkant van de opstap, ter voorkoming dat je voet tussen de opstap en de kentekenplaat schiet. Wanneer men voor sensoren kiest kan dit zelfde profiel aan de voorzijde van de opstap gemonteerd worden. Als de sensoren niet gebruikt worden kan hier een rubber stootrand komen. Deze stootrand beschermt de schenen tegen stoten.”

SBS trailerslot: The Hornet

“Ook zijn we bezig met een doorontwikkeling op onze SBS trailersloten. De huidige SBS Inlock sloten worden aan de binnenzijde van de deur van de oplegger geplaatst. Dit gaat in sommige gevallen ten koste van een pallet plaats. Zonde van de ruimte. Om dit te voorkomen hebben we een nieuw slot ontwikkeld; The Hornet. Het nieuwe Hornet trailerslot heeft dezelfde functionaliteiten als de bekende SBS sloten, alleen dan met een compactere behuizing. Het Hornet slot wordt anders gemonteerd, waardoor de laadcapaciteit van het voertuig niet afneemt.

Producten optimaliseren door Value Engineering

Om zichzelf en collega’s te blijven uitdagen organiseert Gertjan value engineering sessies. “Dit is kort gezegd; de mindset van mensen openzetten. Met een value engineering sessie ga je buiten de lijntjes kleuren, allerlei ideeën opwerpen, om tot nieuwe oplossingen te komen”, vertelt Gertjan.

De verhouding klant, behoeften en middelen

Deze value engineering-methode heeft Gertjan opgepikt tijdens zijn studie Master of Engineering. “Hoofddoel is erachter komen hoe de componenten klant, behoeften en middelen zich verhouden tot elkaar. Waarom voldoet het product niet? Samen met anderen kom je hier veel sneller achter. In de sessie ga je vooral veel ideeën genereren en alles opschrijven wat in je hoofd opkomt. Dat alles opschrijven heet brainwriting. “Je haalt letterlijk alles op uit de groep, niets is te gek. Belangrijkste is de neuzen dezelfde kant op hebben. Pas later ga je de ideeën funnelen”, legt Gertjan uit.

value

Bezemklem

Vorig jaar heeft Gertjan samen met Belgische collega’s een value engineering sessie gedaan voor de bezemklem, een product dat in huis is ontwikkeld maar nog niet optimaal in de markt presteert. “Belangrijk component voor succes tijdens zo’n sessie is dat je collega’s uit verschillende disciplines, dus sales, inkoop en logistiek, bij elkaar hebt. Zo verzamel je allerlei soorten inzichten.”

“Met de bezemklem, letterlijk een klem waar je een bezem op kan klikken aan bijvoorbeeld de zijkant van een kiepwagen, ga je naar alle functies kijken. Zoals de sluiting, dan schrijft iedereen drie ideeën op voor een nieuwe sluiting. Elastiek mag je ook opschrijven, als het maar een idee is. Op het idee van je buurman ga je dan voortborduren en aan het eind kijk je wat eruit komt. Zo kom je tot hele gekke, maar toepasbare dingen. Technische kennis is niet nodig, liever niet zelfs. De natuur kan al een inspiratiebron zijn.”

“Deze value engineering sessie was succesvol. We hebben de bezemklem kleiner en compacter gemaakt maar wel de functies behouden. Sinds de aanpassingen stijgt de bezemklem in verkoop. We hebben tot nu toe zelfs al meer verkocht dan de oude versie.”

Innovatie en inspiratie

Innovatie is een van de hoofdtaken van Gert Jan. Waar haalt hij zijn inspiratie vandaan? “In een coronavrij jaar kijk ik graag rond op beurzen en events, zoals bijvoorbeeld Formnext. Ik wil altijd weten wat de nieuwste technologische ontwikkelingen zijn. Het afgelopen jaar is lastig geweest zonder beurzen en events. Ik volg wel online congressen, maar op een beurs kom je spontaan dingen tegen, waar je niet naar op zoek was. Daaruit haal je de beste ideeën. Dat mis ik nu wel. Verder volg ik ook alles van 3D-printen op de voet, daar zie ik de toekomst in.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier