Koert le Pair:
specialist carrosserietechniek

“Het meedenken naar een oplossing is voor mij heel belangrijk. Een oplossing waarmee je de carrosseriebouwer echt helpt en hij bijvoorbeeld een stuk efficiënter kan werken.”

Koert le Pair werkt als specialist carrosserietechniek bij Imbema Transport en Logistiek. De combinatie van verkoop met techniek, het meedenken over oplossingen en het leuke contact met collega’s maken deze job voor hem interessant.

 

Wat doe je precies bij Imbema?

 “Mijn functie is in de basis verkopen aan de carrosserie- en trailerbouw. Dat is het uiteindelijke doel. Hierbij is het belangrijk het vertrouwen van de klant te winnen. Laten zien dat je er voor ze bent en meedenkt naar oplossingen waarmee je ze echt helpt. Je hebt hiervoor niet alleen je eigen skills nodig, maar ook de expertise van het binnendienst team. Soms ben je een verkoper, dan een adviseur en een andere keer ben je alleen de koppelaar tussen de klant en de binnendienst.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Tsja… waar ik mijn drive vandaan haal is het contact met mensen en het meedenken naar oplossingen. Tevens maakt de diversiteit mijn werk boeiend. Mijn job als verkoper in de carrosserie omvat een breed scala aan transportwagens in vele branches. Daarnaast neemt ook de metaalbranche een deel van ons assortiment af. Dus veelzijdigheid alom. Van een klepsluiting naar een complete geschroefde bakwagenopbouw. Van een 1 mans bedrijf naar een multinational. Contact met de magazijnman tot aan de directeur.

“Ook vind ik goed contact met mijn collega’s heel belangrijk. Je moet gewoon lol kunnen maken in je werk. Wel een beetje binnen de lijntjes uiteraard. Het team waar ik in zit is echt tof en de sfeer is goed. Variërend van jong tot uh… mijzelf zeg maar en van ADHD tot rustig… Dat maakt het contact leuk en dynamisch. Ik heb elke dag wel een lol momentje. Hiernaast heb ik ze zakelijk gezien ook gewoon nodig. Ik weet nog niet alles, dus een goede samenwerking is cruciaal. Ieder heeft zijn specialisme of ervaringen. Als groentje van pas ‘5 jaar’ in het vak, is het voor mij handig om hier en daar mijn vraagbaak te hebben. Dus collega’s bij deze bedankt.”

Op wat voor manieren help je de klant?

“Het mooie is wanneer je zo vroeg mogelijk bij een project betrokken raakt. Dan is alles nog blanco en kun je de klant echt adviseren. Vaak is dit niet het geval en moet je de denkwijze van de klant gaan beïnvloeden. Een voorbeeld is dat een klant altijd een oprijbaan met extra steun bij zijn scharnierpunt gebruikt, terwijl wij dit zonder extra steun kunnen leveren zonder dat dit invloed op het draagvermogen heeft. Deze oplossing scheelt de klant extra materialen en extra handelingen. Ik denk dat bij dit soort slimme oplossingen onze kracht ligt.”

“Hiernaast kunnen wij met onze assemblage activiteiten een ‘flexibele schil’ voor de klant zijn. In tijden van drukte kan de klant op ons rekenen. We kunnen niet alles, maar we kunnen wel de druk er voor de klant afhalen door bijvoorbeeld deuren, zijborden of spatschermen voor hem te assembleren. Hoe meer we doen, hoe meer vertrouwen de klant krijgt.”

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de markt?

 “Mijn klanten zijn nu voornamelijk bezig met hoe ze de 1,5 meter economie in de praktijk gaan brengen. Hier kunnen wij in meedenken. Hoe maken we de werkplaats processen slimmer en handiger. Hoe monteer je een achterdeur in je eentje of hoe plaats je met 1 man een zware gereedschapskist? Allerlei vragen die zeker gaan spelen. Niet alleen voor de 1,5 meter afstand, maar ook voor het kostenplaatje van onze klant.”

“Verder zijn autonoom rijden en het klimaatakkoord belangrijke ontwikkelingen die de markt in de toekomst gaan veranderen. Zorgt elektrisch rijden ervoor dat trailer lichter moeten worden voor een grotere actieradius van de batterij? Of mogen trailers in de toekomst zwaarder worden. Elektromotoren hebben een hoge koppel en vermogen, waardoor er grotere vrachten getransporteerd kunnen worden en minder voertuigbewegingen zijn.

Interessante discussies waar ik als adviseur graag in mee denk. Een hoop stof om mezelf verder in te verdiepen en in te ontwikkelen.”

Wat vind je leuk aan Imbema?

“Het interessante van Imbema als familiebedrijf is de flexibiliteit. Kijken wat de markt vraagt en daar ook op inzetten. Verandering is het enige constante in de wereld en als Imbema kunnen we daarin meegaan. Ik denk dat we binnen de organisatie redelijk korte lijnen hebben. Iedereen kan met iedereen praten. Alle deuren staan open voor een goed gesprek met een bak koffie of thee. Dat is zeker een waarde die we moeten blijven behouden. Met antwoorden op het hoe, wat en waar, kan je snel schakelen en bijspringen waar de markt dit vraagt.”

Met welke klant wil je weleens ruilen?

“Lastige vraag. Ik wil niet specifiek een naam noemen. Maar flexibiliteit en focus op groei in de toekomst is wel een vereiste voor mij. Sommige bedrijven blijven hangen en zijn de afgelopen tien of twintig jaar niet veranderd. Dat is niet mijn ding, zeg maar. Blik naar voren, daar gaat het gebeuren. Wel wakker blijven wat er naast je gebeurt, zoals het kruisen met zeilen. Soms heb je de hele rivier nodig om voorruit te komen.”

Wat doe je in je vrije tijd?

“Sporten is niet echt mijn ding. Ik ben slapend lid van de Basic Fit haha…. Wel hou ik van wandelen. Het maakt mij niet zoveel uit waar. In weekend om 6 uur op het strand bij Haamstede, Zeeland onveilig maken. Een wandeling van 2 of 3 uur. Heerlijk die rust.”

“Oh ja, en mijn woning uit 1932 vraagt hier en daar een klusweekend. Een beetje timmeren, bijkeuken verbouwen, veranda met dak aanbouwen, etc. Lekker ontspannen.”

En tot slot; wat is je guilty pleasure?

“Die gele M! Er staan er veel te veel en allemaal te dicht naast de snelweg, haha.”

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier